Коментар по проблемите в Сирия на доцента от европейския университет в Санкт Петербург, ираниста Николай Кожанов:

Eдва ли новият рунд преговори в Астана ще бъде успешен, независимо от старанието на Москва да води преговорите с различни играчи от близкоизточния регион.

Генерал Али Шамхани, който е секретар на Висшия съвет за сигурност на Иран, и който даде интервю в «Le Monde», изразява гледната точка не на всички ирански политически сили, но на болшинството. Той заяви, че Иран счита въоръжената сирийска опозиция за «терористи».

В Иран въпросът за подкрепата за Асад се дискутира и там са готови да търгуват за смяна на политическия режим, но цената, разбира се, ще бъде супер висока. Освен това, сирийската тема е също един от важните компоненти в предизборната борба. През май в Иран трябва да има президентски избори, на които консерваторите трябва да се представят като хора волеви и силни. Общо погледнато, в Иран има определена поляризация в гледните точки, но позицията на консерваторите в момента доминира. Но считам, че в края на краищата Иран все пак ще продължи да подкрепя Асад.

Но има един друг важен момент — иранците патологично се страхуват, че Русия ще ги предаде.

Практически е невъзможно да бъдат убедени в обратното. Затова Али Шамхани се изхитри, говорейки, че слуховете за другата идея на Москва за политическо решаване на сирийския конфликт се разпространяват само от Запада. От друга страна — самият Шамхани представлява такава група хора, които са заинтересовани от взаимодействието с Русия.

 

Техеран зависи от помощта на Русия, затова той така или иначе е принуден да подкрепя определени руски инициативи, колкото и това да не му харесва.
Твърденията на генерал Шамхани, че фактически цялата територия на страната трябва да бъде върната на режима на Асад, са доста идеалистични.
В политическия елит на страната се прокрадват мисли, че Иран не се нуждае от цялата Сирия.
Да, Техеран би искал САР да остане в предишните си граници и под контрола на Асад, за да може на нейна територия да няма силни сунитски групировки.
Но това е идеалната картина, която всъщност е непостижима, макар след събитията в Източно Алепо иранците да станаха по-твърди в позициите си.
Но на определени етапи те действително сериозно обсъждаха въпроса за дефрагментацията на Сирия с  възможността да се формират няколко проасадовски райони, което би позволило да се поддържат връзки с Иран и Хизбулла.
За Иран войната в Сирия — това е в първа степен война за Ливан.
News front

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;