Ракетният есминец на ВМС на САЩ Mahan промени курса си с цел да се придвижи на безопасно разстояние от кораба на иранския Корпус на «стражите на ислямската революция» (елитната част от ВС на ИРИ) в Персийския залив.

При изпълнение на маневрата екипажът на  Mahan е въвел в готовност въоръжението си, съобщи телевизия Fox News. Според източници от Пентагона, инцидентът се е случил в понеделник. Според версията на американската страна, иранският боен кораб се е приближил на разстояниe 914 м до американския есминец. Последният е промени курса си, за да избегне сблъскване. Mahan е включил сирената, запалени са били опознавателните огньове и са били приведени в готовност въоръженията, информира телевизията.

На 8 януари тази година  Mahanо откри предупредителен огън срещу четири ирански военни катери, които се били приближили на опасно разстояние до него в Ормузкия пролив.

Американските военни отбелязват, че подобни инциденти в Персийския залив не са рядкост. Предишният аналогичен случай е през август миналата година. Президентът на САЩ Тръмп по време на предизборната си кампания подкрепи решителните действия на американските военни моряци по отношение на иранците в случай, че те ограничават свободата на морското корабоплаване в международни води.

 

Тагове: ; ; ; ; ;