Анкара ще преразгледа позицията си относно членството в ЕС, защото Брюксел затяга преговорите по въпроса, а някои европейски страни се отнасят враждебно към Турция. Това заяви турският президент Реджеп Ердоган в интервю за Reuters.

«Ако не се действа искрено, ние трябва да намерим път назад. Защо трябва да се стремим към това и по-нататък? Водим преговори вече 54 години», каза той, добавяйки, че въпросът за членството на Турция в ЕС може да бъде изнесен на общонационален референдум.

«Великобритания попита народа си и той гласува за излизането от ЕС. Сега те спокойно и уверено се движат към новото си бъдеще. Това се случи и в Норвегия. Същото може да се случи и в Турция», подчерта Ердоган, отбелязвайки, че ЕС се намира на «границата на изчезването».

«Една или две държави не могат да поддържат жизнената дейност на ЕС. За да се направи съюзът силен, е нужна такава държава, като Турция: друга страна, която представлява друга вяра, — счита той. — Но не изглежда, че членовете на ЕС са осъзнали това. На тях им е крайно трудно да приемат мюсюлманска държава, такава като Турция»

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;