Президентът на Турция Реджеп Ердоган заяви, че Русия от известна степен е променила позицията си относно бъдещето на Башар Асад в Сирия. Това заяви той след разговор с Владимир Путин.

В интервю за  Reuters Ердоган заяви, че Москва е смекчила позициията си относно подкрепата са сирийския президент Башар Асад.

«Путин ми каза: Ердоган, не ме разбирай погрешно. Аз не защитавам Асад, не съм му адвокат», уточни турският президент.

Според Ердоган конфликтът в Сирия не може да бъде разрешен, докато Асад е на власт.

«Сирия трябва да се освободи от него, за да се получи перспектива за край на този конфликт», каза Ердоган.

Русия многократно заявиха, че въпросът за бъдещето на Асад трябва да бъде решен от сирийския народ. Въпреки това Анкара и Вашингтон държат на позицията си, че точно свалянето на сирийския президент е главното условие за разрешаване на ситуацията в страната.

На 16 април външният министър на Великобритания Борис Джонсън предложи Русия да се присъедини към западна антитерористрична коалиция в Сирия. Главното условие за това обаче е отказ от подкрепата към Асад.

В отговор първият заместник-председател на Комисията по отбрана и безопасност към Съвета на Федерацията Франц Клинцевич подчерта, че не Русия трябва да се присъедини към западна коалиция, а обратното — Западът трябва да подкрепи Русия.

Тагове: ; ; ; ; ; ;