Нищо случайно няма на земята и неведоми са пътищата на вярата. Както често казваме, Господ си знае работата. Понякога ни дава тежки изпитания, след тях благословения, а в трудни минути ни праща помощ. Историята ни е белязана от такива примери, а народът ни носи мисията да дарява светлина, знание. Дали сме буквите на славянската цивилизация и Кирилския свят, а забравяме от суета и чужди влияния да почитаме най-светлите празници и съдбоносните дати на великата си история. А отдаването на почит пред делата на тези преди нас е наш синовен дълг за да продължим като нация в това неспокойно за света време. В тази връзка можем да наречем благословение, появата на едно знаково за България място, а именно « Дворът на Кирилицата», където днес оживява с нова сила духът на България под небето на първопрестолната Плиска.

Създателят на уникалният културно-исторически феномен, Карен Алексанян, когото заслужено наричат съвременен «народен будител»,»кавалер на честта» и «пазител на храма на буквите» идва от Армения, за да се влюби и заобича България, и да ни предаде урок по родолюбие. Увековечавайки мощното послание на кирилицата и значението на делото на светите братя Кирил и Методий, не само за България, но и за целият славянски свят, поел по пътя на избраните, които не оставят богатствата на цивилизацията да бъдат забравени.

Днес, » Дворът на Кирилицата» е онзи духовен обединител, който живо ни напомня кои сме и събужда забравеното величие на историята ни, за да почерпим сили от наследството си и да продължим достойно напред. За да помним кои сме. На всеки голям празник, Плиска оживява събирайки малки и големи в » Двора на Кирилицата» и това духовно сливане и единение продължава делото, което народът ни има като мисия.

 

В 13:00 часа днес  се проведе прес-конференция със създателя на Двор на Кирилицата, на която участваха  кметовете на гр. Плиска и на община Каспичан посветена на  2 май  и  организирането на празненства по случай  1110 годишнината от успението на Св. Цар Борис I Покръстител Български и покръстването на българите!

 

 

 

 

( от ляво на дясно: Карен Алексанян- създател на » Двор на Кирилицата», Милена Недева — кмет на община Каспичан, Тонка Начева кмет на гр. Плиска)

 

 

Идеята ни е да развием Плиска като туристическа и културно-поклонническа дестинация.

За съжаление, състоянието на Плиска в момента е плачевно. От един от най-славните градове в Европа през IX век, чиято територия е била колкото днешна София, е докаран до състоянието на едно голямо и забравено село. Моите уважения към фолклорните събори, но не е нормално там да има половин милион посетители, а в Плиска на 2 май- в деня на покръстването на българите, да са

10-15 хиляди. Надявам се да променим тази тенденция, защото наистина сме закъснели много в това отношение. Имаме и предложение 2 май — денят на успението на Св. цар Борис Покръстител да бъде обявен за официален празник. Ние не си даваме сметка, че без неговото дело нямаше да има нито Гергьовден, нито Ивановден, нито Коледа — нищо. Сигурни сме, че българският народ, правителството, президенството и висшето духовенство ще подкрепят нашия апел- 2 май да бъде официален празник за България! — заяви Карен Алексанян.

 

 

Кметът на Община Каспичан Милена Недева отбеляза, че за поредна година, освен организатор на честванията на празника, Карен Алексанян е и основният спонсор- или освен, че е създал това уникално място за всички нас, продължава да носи върху себе си и всички отговорности, които са свързани с организацията и привличането на хората към най-родното.

 

И тук е важно да отбележим- до днес нито едно министерство не е взело каквото и да е участие, или не е оказало каквато и да е подкрепа за популяризиране на това място, а именно сега България и българите имат нужда повече от всякого за възраждане на националните идеали. Въпреки всичко, обикновените хора се стичат на всеки свиден празник, за да се докоснат до величието на историята ни и да се поклонят- тук е паметникът на Свети Цар Борис I покръстител български..и двамата братя посветили живота си на просветлението — Кирил и Методий, галерията със специално рисувани картини изобразяващи кирилицата и покръстването- великото тайнство на целия славянски народ по света…

В малката и приказна България, в старопрестолната Плиска, под небето ни, се извисява посланието за целия славянски свят.

С благодарности за този безценен подарък, единствен по рода си- благодарим на Карен Алексанян!

На 2 май 2017 година  в 16:00 в » Дворът на Кирилицата» в град Плиска  ще бъде осветен паметника на цар Борис Покръстител Български.

 

 

Ася Иванова- Зуан

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;