Ръководството на Китай в резултат на ръста на напрежение около Корейския полуостров допълнително разположи на границата с КНДР 100-хилядна военна групировка.

Паралелно с това нивото на готовност на ВС на КНР е повишено, съобщава японското издание Yomiuri, позовавайки се на военни източници от Китай.

Засилените мерки за сигурност, според изданието, са били въведени в средата на април.

САЩ в последно време нееднократно заявяват, че не изключват нито един от вариантите за действие по отношение на КНДР, която усилено работи по своята ракетно-ядрена програма. Миналата година Пхенян извърши две ядрени изпитания и над 20 пуска на балистични ракети от различен вид. Според наблюденията от космоса, всичко е готово за шестия взрив на ядрено устройство на полигон в североизточната част на КНДР.

Към Корейския полуостров понастоящем се движи ударната група на ВМС на САЩ начело със самолетоносача Carl Vinson.

Паралелно САЩ провеждат учения с японските ракетни есминци «Асагара» и «Самидаре».

Фактически те отработват взаимодействия в състава на единно обединение.

Предполага се, че ударната група ще премине през Корейския пролив около островите Цусима и ще влезе в Японско море. В неговата акватория, както съобщава днес японското издание, ще се проведат нови учения на това съединение и ВМС на Япония. Планират се и учения с ВМС на Южна Корея.

Провеждането на крупни военни маневри в Японско море с участието на групата на самолетоносача на САЩ практически няма прецеденти. До момента Токио и Вашингтон са избягвали такива действия, за да не нагнетяват напрежението в отношенията между страните в региона, отбелязва Yomiuri.

News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;