Европейският съюз иска от Великобритания два милиарда евро — вреда, нанесена от неспособността на британските власти да противодействат на митническите машинации преди сключването на новото търговско споразумение след Брекзита, съобщава вестник Times, позовавайки се на високопоставени чиновници.

Флаги Евросоюза и Великобритании на фоне часовой башни Вестминстерского дворца в Лондоне. Архивное фото

Според източника на изданието, в ЕС считат, че управлението по данъците и митата във Великобритания не може да попречи на престъпните групировки, главно китайски, които намаляват стойността на стоките, вкарвани в ЕС чрез британските градове Дувър и Фелкстоу. Тези групировки не са плащали дължимите мита в размер на милиарди фунтове стерлинги.

«Това мошеничество продължава и до днес. Британия знае за това. Това излезе на повърхността по време на преговорите за търговия и ще повлияе върху бъдещите митнически отношения между ЕС и Британия», цитира изданието думите на източника си от Европейската комисия.

Вестникът цитира официални данни за това, че престъпните групировки са удвоили обема на товарите си, те по незаконен начин са внасяли в Европа стоки чрез британските пристанища. Така нелегалните доставки на дрехи и обувки от Китай са се увеличили от 192 милиона килограма през 2013 г. до над 407 милиона през 2016 г.

Премьер-министр Великобритании Тереза Мэй подписывает письмо в ЕС о начале запуска Brexit. 28 марта 2017

Тагове: ; ; ; ;