ООН e разтревожена от ситуацията в района на сирийския град Рака, където в последните дни в резултат на въздушните удари на международната коалиция начело със САЩ загинаха десетки мирни жители.

Това заяви пред журналисти официалният представител на генералния секретар на ООН Стефан Дюжарик.

Според него, в секретариата на ООН «са дълбоко разтревожени от безопасността на над 400 хиляди жители на Рака».

Дюжарик отбеляза, че непрестанните бойни действия и въздушни удари «са довели до ръста на жертвите сред гражданското население» и «са нанесли ущърб на гражданската инфраструктура, включително болници, училища, пазари и обекти от водоснабдяването».

 

«Вчера въздушните удари по град Табка, както се съобщава, са довели до гибелта на осем човека, включително пет деца, до повредата на две училища. На 22 април десетки хора, според постъпилите съобщения, са били убити и ранени в резултат на въздушните удари по лагера за бежанци около селището Ал Бардах, разположено на 20 км западно от Рака», каза представителят на генералния секретар.

Той цитира данни, че в последните дни около 39 хиляди жители на Рака са пристигнали в лагера за бежанци Джиб Ал Шаир, в който хуманитарната ситуация е изключително тежка. Според Дюжарик, ООН има информация за смъртта на няколко деца в лагерите Джиб ал Шаир и Ал Карма.

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;