Бившият президент на САЩ Барак Обама се съгласи да изнесе лекция през септември в Ню Йорк за 400 хиляди долара. Това е два пъти по-голям хонорар от този, който вземаше за лекциите си държавният секретар Хилъри Клинтън, съобщи в понеделник Fox News.

Според наличните данни, Обама е сключил съответния документ с инвестиционната банка  Cantor Fitzgerald. Тя прави конференция през септември по проблемите в здравеопазването за ръководствата на водещите банки и компании в Уол стрийт. При такива случаи размерът на хонорарите не се разкриват, уточнява телевизията.

Тя припомня, че 44-ия президент на страната осем години нееднократно се е позиционирал като борец срещу «тлъстите котки» от Уол стрийт, които, според него, в голяма степен са виновни за финансовата криза през 2008 г. Обама се противопоставяше на огромното обогатяване, но сега не може и сам да устои пред съблазънта, подчертава телевизията.

Известно е, че хонорарите на Бил Клинтън след излизането му от Белия дом са били над 200 хиляди долара за една реч, а на Джорд Буш-младши — 175 хиляди долара.

 

В предстоящите четири седмици Обама е планирал 28 различни мероприятия в САЩ и Европа.

Неговата първа лекция след края на управлението му беше в Университета в Чикаго. Това висше учебно заведение не бе избрано случайно: демократът в продължение на 10 години преподаваше там право, а през юли миналата година бе взето решение, че точно до университета, в Джексън парк, е бъде построена президентската библиотека на Обама.

44-ия президент на САЩ е планирал също серия от лекции в Бостън и в други градове в САЩ и Европа.

Обама планира заедно с канцлера на Германия Ангела Меркел да участва в публичните дискусии при Бранденбургските врати на 25 май.

News Front

 

Тагове: ; ; ;