«Кои европейски страни виждат заплаха в Русия? И какво предприемат те в тази връзка? Това е въпросът, на който е готов да даде отговор изследователският център «Европейски ценности» от Прага, пише Емили Темкин, журналист от Foreign Policy.

В публикувания в понеделник доклад «Как европейските демократични страни реагират на агресията на Кремъл? са направени следните изводи.

«Вероятно не е изненада, че три от шестте страни, които искат активен отговор от страна на Европа към действията на Русия — това са държавите от Балтика. Към тях се присъединяват Полша, Великобритания и малко неочаквано Дания», се казва в статията.

Петте страни са променили отношението си към Русия след нейната намеса в Украйна през 2014 г., в това число Швеция и Финландия, които тръгнаха към сближаване с НАТО, отбелязва изданието.

«Две страни периодично използват антируските настроения за вътрешни цели. Това са Словакия и, както е добре известно, Унгария», пише журналистката.

Гърция, Италия и Кипър «не чувстват заплаха и са за подобряване на отношенията с Русия».

Както се отбелязва в доклада, «трудно е да си представим както още трябва да направи Русия, за да може тяхното отношение да започне да се променя».

Но нито една страна не е готова да оглави съпротивата срещу предполагаемата руска агресия, се казва в статията.

Великобритания излиза от ЕС, и, ако в Германия бъде избрана коалиция само от леви партии, то може да се очаква, че правителството ще се държи по-малко агресивно, отколкото сегашното.

Подобен противовес може да бъде Франция, която е активно за антируските санкции. Но всички кандидати за президент на страната на тези избори подкрепяха Владимир Путин, с изключение на Емануел Макрон, разсъждава авторът.

Полша по силата на исторически и политически причини винаги се е съпротивлявала на «руското попълзновение срещу ЕС», отбелязва изданието, но тя «се лиши от възможността да стане истински, законен и от всички уважаван лидер в тази коалиция, заради неконструктивното поведение на нейното правителство», се казва в доклада.

News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;