Вторият самолетоносач на ВМС на Китай навлезе в завършващия си стадий в град Делян в провинция Ляонин в североизточен Китай. Това съобщи японското издание Yomiuri.

Според данни от изданието, самолетоносачът е с обичайната силова част с дължина около 300 метра и водоизместимост около 50 хиляди тона, той е напълно готов. Има данни за това, че докът, в който ще бъде пуснат, вече е започнал да се пълни с вода. Както отбелязва изданието, корабът може да получи името «Шандун».

В момента ВМС  на Китай има един самолетоносач «Ляонин», който е построен на базата на бившия съветски тежък крайцер-самолетоносач «Варяг», закупен от Украйна. Вторият самолетоносач е съоръжен по принципа на «Ляонин», но има по-големи размери и редица модификации. Двата кораба са оборудвани са стартови трамплини.

Технологията на пуска на самолетите с помощта на катапулти, както при самолетоносачите на САЩ, на този етап не се използват от Китай.

В същото време през февруари медиите в Хонгконг съобщиха, че Пекин строи и трети самолетоносач, който е нова разработка. Според данни, в него ще бъдат разположени парови катапулти. Третият самолетоносач също ще бъде снабден с обичайната силова установка, но неговата водоизместимост ще е около 85 хиляди тона.

 

 

 

 

 

Тагове: ;