Заповеди на министъра на правосъдието Христо Иванов за прекратяване на служебни правоотношения на държавни служители не са подписани от самия него, а от друго, неустановено до този момент лице, това съобщава прокуратурата на Р България в изявление до медиите.

 Прокуратурата не разследва бившия министър на правосъдието Христо Иванов, но подписите под негови заповеди са фалшиви. Това стана ясно от съобщение на държавното обвинение до медиите.

 «На 20 април 2017 г., на пресконференция, организирана от политическа партия «Да България» Христо Иванов, в отговор на въпрос, свързан с конкретно досъдебно производство в прокуратурата, заяви, че знае, че «редовна практика е там такива неща да се държат на трупчета и да се вадят в удобни моменти», както и че «наказателното производство е напълно необяснимо. Никой от засегнатите в тези заповеди, нито аз като техен автор, нито хората до които се отнасят са оспорили тяхното съдържание… Така че това всичко е абсолютен абсурд. Единственото, което мен ме интересува е колко часа прокурорско време, платено от данъкоплатците е отишло за тия тотални глупости.», пише в съобщението на прокуратурата, което цитира изявление на Христо Иванов.

 С цел пълна информираност на обществеността, както и с цел избягване на бъдещи спекулативни или неосведомени твърдения, пресцентърът на ПРБ съобщава следното:

 Наказателното производство, което коментира Христо Иванов, е с предмет документно престъпление – чл. 308 ал. 1 НК (съставяне на неистински официален документ).

 Установено е, че заповеди на министъра на правосъдието Христо Иванов за прекратяване на служебни правоотношения на държавни служители не са подписани от самия него, а от друго, неустановено до този момент лице (текстът на експертизата е публикуван в прикачения файл, с разрешение на наблюдаващия прокурор, по реда на НПК).

 Следва изрично да се подчертае, че отговорност за извършено престъпление в тези случаи носи лицето, подписало тези заповеди като министър на правосъдието, без да има това качество и съставило по този начин неистински официални документи. Не са необходими дори правни познания, за да се направи логичния извод, че г-н Иванов не може да носи отговорност за такова документно престъпление (той не е автор на неистинските заповеди) и в този смисъл дейността му като бивш министър на правосъдието не е предмет на разследване.

 Всички други твърдения и коментари пред медиите не съответстват на действителното положение и очевидно преследват цели, различни от добросъвестното представяне на обективната истина, се казва още в съобщението на прокуратурата.

Тагове: ; ; ; ; ;