Редица крупни световни медии обвиниха Москва в намеса в изборите за президент във Франция още преди да стане известен резултатът.

Изданието Politico публикува статия със заглавие «Как Русия хакна френските избори». Съдейки по самия текст, заглавието е некоректно — авторът на материала пише, че френските власти «са извлекли урок от изборите» в САЩ и отделят на киберпространството особено внимание. Независимо от това, «руското влияние» във Франция той счита за даденост.

«Общата история обезпечи на Москва съюзници в целия политически спектър във Франция — от левите, което произлиза от решаващата роля на комунистите по време на Съпротивата, до десните — при които интересите на бизнеса и консервативните ценности съдействат за съвпадане на интересите с тези на Кремъл»,  се казва в статията.

«Три от четирите кандидати, които са лидери в допитванията, са за приятелски отношения с Москва. И Емануел Макрон едва ли може да се счита за «ястреб», — пише Политико.

 Скриншот от сайта на Politico

Авторът на статията от сайта  Salon убеждава читателите, че изборите във Франция «са само последният епизод от руската сенчеста война в предпазлива Европа». Макар журналистът да е принуден да признае, че пряка намеса в изборите не е била фиксирана, той твърди, че «руските спецслужби са разработили тайни пътища за водене на информационна война» в «сивата сфера».

Популярният портал Business Insider предупреждава за «познатата тъмна мъгла, надвиснала над изборите във Франция». Авторът на материала, позовавайки се на изследване на унгарски център, заявява, че разпространяваните в социалните мрежи «лъжливи новини» уж се опират на руски източници.

«Влиянието  върху изхода на френските избори в резултат на «лъжливите новини», които в голямата си част са вдъхновени или създадени от руската дезинформация, е трудно да се оцени», резюмира той.

Интернет-изданието Vice публикува статия под заглавие «Руската машина за фейкови новини се прицели в изборите във Франция». В материала без доказателства се твърди, че руските СМИ, «а също неофициалните канали, такива като блоговете с крайно дясна насоченост, «фабриките за тролове» са се опитали да повлияят върху рейтингите на кандидатите.

Сотрудники полиции стоят в оцеплении на месте перестрелки в Париже

Авторът на статията пише, че «влиянието на кампанията по дезинформация» e трудно да се оцени, но все пак, според него, «обикновеното присъствие на руската ръка може да бъде достатъчно». При това той обяснява и «главната цел на Москва — да се дестабилизират ЕС и НАТО», да се «подрони доверието на обществото към демокрацията».

Медиите нееднократно се опитаха да обвинят Русия в намеса в изборите в западните страни. Американските медии и спецслужбите твърдят, че с руското разузнаване са общували представители на предизборния щаб на Доналд Тръмп. В Москва подчертават, че подобни обвинения не се опират на факти и нямат особени основания. Белият дом ги опроверга.

Петя Паликрушева за News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ;