Победата на извънсистемните кандидати и крахът на политиката на традиционните политически сили във Франция са основният резултат от преминалия в неделя първи тур на президентските избори.

Ръководителят на Центъра за френски изследвания към Института за Европа към РАН Юрий Рубинский счита, че става дума въобще за смяна на политическите поколения.

«На огромното болшинство избиратели са им писнали предишните представители на елита, предишната политическа класа, — счита експертът. — Буквално три поколения бяха свалени на тези избори от авансцената на политическия живот. След следващите парламентарни избори, които ще се проведат през юни, както изглежда, ще останат само половината от депутатите, които понастоящем имат мандати — такова чудо във Франция не е имало от 1958 г».

«Това е рядко явление — едновременна смяна на политическите поколения, а също смяна на цялата система. Двете партии, които се редуваха едва след друга във властта в последните 50 години, остаряха в този си вид, в който са сега. Хората им отказаха доверие».

Старши научният сътрудник към Института за Европа към РАН Андрей Кудрявцев от своя страна също отбеляза, че главните резултати от първия тур при гласуването е изтласкването на републиканците и социалистите от борбата за президентския пост.

«Основните партии — имам предвид републиканците и социалистите, които бяха на власт в последните 30-40 години, не присъстват във втори тур, те са сменени. Зад това стоят колосалните неуспехи в областта на икономиката в продължение на последните десетилетия — както френските десни, така и социалдемократите, които са в социалистическата партия на Франция. Нито едните, нито другите успяха да намерят изход от тежката криза, в която се оказа като цяло Западна Европа и Франция в частност, а загубата — това е цената, която им се наложи да заплатят за неспособността си да намерят изход от кризисната ситуация», подчерта той.

«Затова, — продължава Кудрявцев, — победиха несистемните кандидати — това са крайно дясната Марин Льо Пен и Емануел Макрон, макар с Макрон всичко да е твърде сложно: и в кариерата си, и по образованието си това е човек, който е абсолютно системен, но той се представи като несистемен човек и този подход му помогна».

Паралели с американските избори

Научният сътрудник от Руския институт за стратегически изследвания, специалистът по Франция Надежда Узунова отбелязва паралелите в предизборните кампании в САЩ и Франция.

«Във Франция правят паралел между американската и френската предизборни кампании. Сравняват Марин Льо Пен с Доналд Тръмп, Емануел Макрон — с Хилъри Клинтън, а лидера на ляворадикалното движение «Непокорена Франция» Жан-Люк Меланшон — с Бърни Сандърс. Това доказва, че във френското общество има искане за справедливост», каза тя.

«Има още един нюанс, който се прояви по време на предизборните борби в САЩ между Тръмп и Хилъри Клинтън — много френски избиратели открито не декларираха желанието си да подкрепят Марин Льо пен, както по-рано американските избиратели на афишираха своите симпатии към Тръмп. В този смисъл може да има сюрпризи във втори тур. Електоратът на Фийон, обиден и оскърбен от серията скандали, в които бе забъркан техният кандидат в предизборния период, в значителна си част може да премина към Марин Льо Пен», отбеляза специалистът от РИСИ.

Петя Паликрушева за News Front

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;