Кандидатът от управляващата във Франция Социалистическа парти Бенуа Амон, който претърпя поражение на първи тур на президентските избори, призова съотечествениците си да гласуват на втори тур за Емануел Макрон, който не скрива, че е човек на олигархията.

Това Амон заяви на митинг пред свои привърженици, признавайки собственото си поражение.

 Премиерът на Франция Бернар Казньов също призова френските избиратели да гласуват на втори тур за Макрон. Това заяви той от работната си резиденция в Матиньонския дворец в Париж, предаде агенция  AFP.

Подкрепата си за Макрон изрази и Франсоа Фийон, който говори  пред избиратели в предизборния си щаб в Париж. Фийон, който претърпя поражение на първи тур, призова привържениците си да гласуват на втори тур за Макрон.

«Независимо от всички усилия, не успях да убедя французите. Това е мое поражение, но ви призовавам да запазите единството си, за да защитите нашите ценности на парламентарните избори. Гласът на десните трябва да бъде чут», заяви Фийон.

Както подчерта политикът, по принципни съображения той не може да даде гласа си за Марин Льо Пен.

«При тези условия няма друг избор, освен да се гласува против крайно десните, така че аз ще гласувам за Емануел Макрон», добави Фийон.

Според предварителните данни, Бенуа Амон е на пето място на президентските избори във Франция с 6.5 % от гласовете.

Бившият министър на икономиката в правителството на социалистите Емануел Макрон, който на изборите участва като представител на извънпартийното обединение «На марш» зае първо място, получавайки, според последни данни, до 24 % от гласовете.

Марин Льо Пен на първи тур събира, според данни до момента, 21.8 % от гласовете.

Петя Паликрушева за News Front

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;