Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън нарече «действията» на Русия в източната част на Украйна «пречка» в отношенията между администрацията на американския президент Доналд Тръмп и Кремъл.

Тилерсън, който наскоро посети Русия, направи коментарите си по време на разговор с украинския президент Петро Порошенко в неделя, според говорителя Марк Тонер.

«Секретарят Тилърсън се обади днес на украинския президент Петро Порошенко, за да обсъдят неотдавнашното му пътуване до Москва, както и посланието си до руското ръководство, че независимо от интереса на САЩ към подобряване на отношенията с Русия, действията на Москва в Източна Украйна остават пречка», каза Тонер.

Той добави, че бившият главен изпълнителен директор на ExxonMobil е приел «съболезнованията» на украинския президент по отношение на неделната смърт на американския мониторингов служижел в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, който загина от мина в източната част на Украйна.

Тонер отново потвърди «твърдия ангажимент на Вашингтон за суверенитета и териториалната цялост на Украйна и допълни, че санкциите ще останат в сила, докато Русия не върне контрола върху Кримския полуостров на Украйна и напълно изпълни ангажиментите си в минските споразумения».

Тилърсън е акцентирал също върху «продължаващия напредък на Украйна в реформата и борбата с корупцията. «

Крим обявява независимост от Украйна на 17 март 2014 г. и официално кандидатства за влизане в състава на Русия след референдум, в който 96,8% от участниците гласуваха в подкрепа на решението.

След като Крим отново се присъедини към Русия, в Източна Украйна избухва въоръжен конфликт, Киев започна военни операции, за да потуши проруските настроения там. Украйна обвинява Москва, че е замесена в конфликта. Русия отхвърля обвиненията.

Тръмп, който призова за по-добри отношения между Кремъл и Белия дом, заяви преди избирането си за президент, че «хората от Крим, от това, което съм чувал, са близки по-скоро с Русия, отколкото там, където са били».

News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ;