Бях министър в много тежки времена, заяви в сутрешния блок на БТВ бившият министър на външните работи  Даниел Митов.

«Не сме имали разминавания с Бойко Борисов. Външният министър е длъжен да стои на ясни и твърди позиции», каза Митов

Ето какво сподели Митов в сутрешния блок още:

«С мен  не са водени разговори да този пост, но «остава на разположение на българската държава».

Бих помагал на всеки един бъдещ външен министър. Ще се старая да бъда част от политическия дебат у нас и да помагам на България да продължава да отстоява позициите си на свободна и демократична държава.

Трябва да се търси балансирано решение за влиянието на чужди държави у нас. 

Преговорите за правителството все още продължават. Разговори с мен категорично не са водени.

Най-тежък момент от мандата ми е въвеждането на санкциите срещу Русия.

Относно спряганите за първи дипломати Ради Найденов и Димитър Абаджиев: най-важното е да бъде запазена независимата външна политика на страната.

Ради Найденов е опитен професионалист, който не е допускал грешки по време на мандата си.

Не трябва да се допуска чуждо влияние. Като говорим за намесата от Турция, да не забравяме и намесата на Русия, която е не по-малко деструктивна.

Трябва да се направят промени в закона за вероизповеданията, за да се прекрати външно влияние чрез религията.

Президентът не биваше толкова остро да се опитва да влияе на кабинета. Служебното правителство се забави много с позицията за «Газпром» и така държавата ни може да изпусне възможността да си защити интереса, а именно да се предоговорят цените на газа. Ако ми е вярна информацията, служебното правителство си е позволило да промени типа изтребител, който да закупил, а това не е в техните правомощия.

Време е да се отвори дебат нужна ли е изобщо формулата «служебен кабинет». Това може да е имало смисъл в началото на прехода, но вече това не е необходимо. Няма никакъв проблем едно правителство да си изкара мандата, да подготви изборите прозрачно и демократично.

Един от начините за справяне с проблема «Турция» е да се въведат промени в Закона за вероизповеданията, които да ограничават външна намеса.

Референдумът в Турция демонтира държавата на Ататюрк. Отношенията между Европейския съюз и Турция ще се фокусират върху миграционните потоци и борбата с тероризма. За България има рискове, които все още не са се превърнали в опасности, но държавата трябва да предприеме всички мерки, за да минимизира тези рискове», подчерта Даниел Митов.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;