Арменци горят знамето на Турция в Армения и САЩ, годишна от геноцида над арменците (и 2 видео)


Десетки хиляди хора излязоха по улиците на арменската столица Ереван, за да отпразнуват 102-годишнината от масовото убийство на хиляди арменци от османските турци.

Демонстранти от цяла Армения се събраха в Ереван, за да вземат участие в митинга в неделя. Те носеха факли в памет на арменците, убити при инциденти по време на Първата световна война.

«Искаме целият свят и всички страни да признаят геноцида на арменците», заяви един от демонстрантите по време на митинга.

24 април отбелязваме датата, в която стотици арменци бяха арестувани в тогавашната османска столица Константинопол през 1915 г. за предполагаемо сътрудничество с враговете на турците. След това започнаха масовите убийства.

Демонстрантите в Ереван изгориха турското знаме в протест срещу ролята на османските турци при инцидентите.

Подобна демонстрация беше проведена от арменци-американци, живеещи в Съединените американски щати.


Демонстранти се събраха в Таймс Скуеър в Ню Йорк в неделя, за да почетат онова, което беше наречено «Арменският ден за възпоминание на геноцида».

Поводът често предизвиква политическо напрежение между Армения и Турция, което категорично се противопоставя на охарактеризирането на клането като «геноцид».

Преди две години арменският президент Серж Саргсян призова турските власти да признаят инцидентите от времето на Втората световна война като геноцид. Турция отхвърля искането, тя твърди, че 300 000 до 500 000 са случаите на смърт и наранявания между 1915 и 1917 г., които са резултат от форсмажорни обстоятелства по време на войната.

Армения обаче твърди, че до този момент са убити до 1,5 милиона арменци и настоява инцидентите да бъде отбелязвани от света като «геноцид».

Папа Франсис използва този термин, за да опише убийствата.

News Front

 

Коментари:

Зареждане ...