Огнян Минчев

Фейсбук

Да ви се похваля — за пръв път от доста време насам съм «червен боклук», «комунист», освен, че съм «от АОНСУ», а вече съм и «хибридчик»…

Причината — че съм похвалил Корнелия за изгонването на Гергов.

Ще я хваля — заедно с всеки друг, който и когато направи нещо за отбелязване и за похвала.

В случая, похвалата към Корнелия не е заради изгонването на конкретно лице — което и да е то, а заради принципната реакция към поведението на съпартиец на ръководна позиция, който си позволява да търгува с влияние и да участва в оказването на натиск чрез злоупотреба със служебно положение.

Още веднъж — браво, Корнелия! Независимо с какви практични подбуди или «задни мисли» може да е мотивирана тази реакция на стореното от Гергов.

Ако повече политици — пък било и със «задни мисли и подбуди» — реагират според принципите на публичния живот и не допускат злоупотреба с ръководна позиция в партия или държавна институция, България ще има нарастващи шансове да се превърне в нормална — модерна и демократична държава.

Но думата ми тук е за тези «антикомунисти», които бдително не позволяват да се хвали класовия враг — по какъвто и да е повод. Достойното поведение се измерва в способността на човека да признае и похвали положителните качества на своя опонент — или противник.

Приятелите е лесно да похвалиш, дори и да няма защо. Достойно е да признаеш добрата постъпка на противника си. Ако нямаш еднакви стандарти за добро и зло — независимо кой го е извършил — намираш се на пред-морален стадий в човешкото си развитие. Уви!

Сто пъти ще предпочета да ме назовават «червен — син, зелен … — боклук», отколкото да се уподобя на тези, които ме упрекват с горепосочените аргументи.

Трудно, трудно се прави европейска нация и демократична държава с подобна паплач — червена, синя, зелена… Нейсе, запуши я!

Тагове: ; ;