Telegraph: Корабите на Китай и Русия ще наблюдават «армадата» на Тръмп около корейските брегове

Дата на публикуване: 23 04 2017, 07:16


Пекин и Москва са изпратили свои кораби-разузнавачи към Корейския полуостров, пише  The Daily Telegraph, позовавайки се на японски медии.
По информация на изданието, корабите трябва да «следят» активността на американската военно-морска групировка начело със самолетоносача «Карл Уонсън» в региона.
Telegraph: корабли Китая и России присмотрят за «армадой» Трампа у корейских берегов

Reuters

Както отбелязва британското издание, по-рано Пекин е помолил Москва да помогне за разрешаването на кризата на Корейския полуостров. В Китай расте безпокойството, че американският президент Трмъп е стреми да започне война с Пхенян заради неговите «ядрени амбиции».

 

Вашингтон е изпратил в региона военно-морска група начело със самолетоносача «Карл Уонсън», което, според експертите, трябва да послужи за сигнал до властите в КНДР.
В своя Туитър Тръмп нарече тези сили «армада» и добави, че изпратените към полуострова подводници «са значително по-мощни от самолетоносача».
В статията се подчертава, че някои туроператори от Китай са прекратили организирането на пътувания за Северна Корея, която по-рано е била достатъчно популярна сред китайските туристи.
Националната компания Air China също е спряла рейсовете си за Пхенян, поради намаляване на пътниците.
Според американските власти, в неделя изпитанията на ракетата на Северна Корея са завършили с провал. Но, независимо от този «очевиден неуспех» на Пхенян, експертите в Азия твърдят, че Тръмп няма особено пространство за маневри в региона, отчитайки силите за сдържане, с които разполага режима на Ким Чен Ун.
Военният експерт от Националния университет на Тайван Артур Динг счита, че Северна Корея е използвала съботния военен парад, за да демонстрира пред света, че «нейната програма за разработка на бомби и ракети няма да даде заден ход, защото, както Индия и Пакистан, КНДР фактически е ядрена държава».
News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;