Пхенян e готов да потопи американския самолетоносач «Карл Винсън», за да демонстрира своята военна мощ, предаде агенция Ройтерс, позовавайки се на вестника на управляващата Трудова партия на Корея.

Военнослужащие в КНДР. Архивное фото

По-рано се съобщи, че морските сили за самоотбрана на Япония са обявили в неделя за началото на съвместни учения с атомния самолетоносач на ВМС на САЩ «Карл Винсън» в Тихия океан.

«Нашите революционни сили се намират в бойна готовност, за да потопят атомния самолетоносач на САЩ с един удар», цитира агенцията вестника на Трудовата партия на Корея «Нодон синмун».

Авторът на статията сравнява самолетоносача с «мазно животно» и заявява, че ударът по него ще бъде «нагледен пример, за да се покаже мощта на военните сили» на КНДР.

След ракетния пуск на Северна Корея в началото на месеца американските военни съобщиха, че ударната група начело с атомния самолетоносач «Карл Винсън» се е насочила към Корейския полуостров.

Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс в събота заяви, че ударната група на самолетоносача ще влезе в Японско море след няколко дена.

Американските военни съобщиха, че «Карл Винсън» ще бъде до бреговете на КНДР около месец.

По-рано Пентагонът информира, че самолетоносачът се е насочил към западната част на Тихия океан от Сингапур вместо планирана визита в Австралия.

Експертите оценяват като висока вероятността от нов ракетен пуск или провеждане на ядрено изпитание от страна на Северна Корея на 25 април, когато ще се отбележи 85-ия юбилей на армията на КНДР.

На борда на самолетоносача «Карл Винсън» има около 70 военни самолети и вертолети, в това число 25 палубни изтребители-бомбардировачи  F/A-18, 10 самолети-танкери, 10 самолети против подводници S-3A, шест тактически вертолети против подводници  SH-3H, четири самолети за радиолокационно разузнаване  EA-6B, четири самолети за далечно радиолокационно откриване E-2.

Заедно със самолетоносача в ударната група влизат ракетният крайцер  Lake Champlain (CG-57) и есминците Michael Murphy (DDG-112) и Wayne E. Meyer (DDG 108), снабдени със системи за ранно откриване «Иджис» (Aegis).

News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;