«Аз също ръкопляскам на идеята, че Америка трябва да действа, а не да дава простор за действие на Путин. Но този път аплодирам само с една ръка», заяви американският писател и политолог Пол Бермън в интервю за Вивиан Мац от италианското издание Corriere della Sera.

«Военните действия имат смисъл едва тогава, когато те се провеждат в рамките на по-широка стратегия, но го няма усещането, че такава съществува.

Създава се впечатлението, че във Вашингтон цари хаос.

Струва ни се, че в държавният секретар в Рекс Тилърсън има три различни политици, при представителя в ООН Ники Хейли — е четвъртият, после имаме външната политика а Джаред Кушнер, зетят на Тръмп, а още една политика виждаме в лицето на дъщеря му Иванка, а накрая — курсът на генералите: министърът на отбраната Матис и съветникът по национална сигурност Макмастър. Налице е още и политика на самия Тръмп», казва Бермън.

Може ли демонстрацията на сила спрямо Северна Корея да подтикне Китай да упражни натиск върху Пхенян за постигането на политическо решение? — пита журналистката.

«Това прилича на игра с кости: може да има положителни последствия, а може и те да са катастрофални, отбелязва Бермън. — За истинска политика, насочена, за да се спре Северна Корея, имаме нужда от съвместните действия на САЩ, Китай, Япония и Русия, но нямаме основания да очакваме, че това се обсъжда. Не считам, че Тръмп е в тази позиция, за да оказва натиск върху Китай» — отговаря Бермън.

«Тръмп няма политика, той не знае какво мислят отсреща, президентът променя позицията си. И на фона на тази обърквация той изпрати флота. Театралните спектакли без политическа логика са слабост. Това може да се каже и относно рейда в Сирия, а и относно употребата на бомби срещу ИДИЛ в Афганистан».

Бермън счита, че в Сирия САЩ «трябва да се противопоставят на две сили — ИДИЛ и Асад, че трябва да се постигне консенсус сред съюзниците, за да се проведе дълга и трудна кампания».

«Необходима е подкрепата на НАТО или нещо подобно», твърди експертът.

Но по-рано Тръмп предизвика съмнения относно НАТО, макар Франция и останалите да се сражават срещу ИДИЛ.

«Считам, че стратегията на Тръмп беше да сключи съюз с Путин, за да може той да извърши цялата работа. Според мен, това е безумен план, насочен към саморазрушение. Но това поне беше стратегия, сега тя вече напълно липсва в Тръмп», допълва политологът.

«Изстреляхме 59 ракети в Сирия, но какво постигнахме? Изведохме от строя 20 самолети, които Путин маже да замени на секундата. Убедихме ли Асад да спре? Абсолютно не», завършва експертът.

News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;