ЕС има намерение да обсъди въпроса за временно спиране на преговорите за влизането на Турция в общността след референдума за поправки в конституцията на страната.

Това съобщи вестник Welt, позовавайки се на дипломатически източници.

«Тази тема ще бъде на дневен ред по време на срещата на външните министри на страните от ЕС, която ще се проведе в края на следващата седмица в Малта (28-29 април). Външните министри ще призоват Еврокомисията да разгледа въпроса: не е ли нарушила Анкара основната линия на преговорите за влизането и не е ли нужно преговорите да бъдат временно стопирани», цитира изданието думите на европейски дипломат, запознат със ситуацията.

Както пише  Welt, в ЕС изхождат от това, че ЕК в близко време ще препоръча да се спрат преговорите с Анкара за неопределено време, «поради сериозното и продължително  нарушаване на принципите на свободата, демокрацията и правата на човека» в Турция.

По време на референдума на 16 април в Турция победиха привържениците на промените в конституцията.

За промените в конституцията гласуваха 51.3 % от гражданите при избирателна активност — 86 % .

Конституционните промени предполагат въвеждането на президентска форма на управление в Турция вместо парламентарна.

Постът на премиера се изпразва от съдържание, а президентът получава правото да назначава вицепрезидента, министрите, част от членовете на Съдебната Колегия и прокурорите.

News Front

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;