Премиерът на Израел Бинямин Нетаняху по време на визитата си в Москва засегнал въпроса за създаването на морска база на Иран в Сирия, не бил чул убедителни аргументи за това.

Това в петък в интервю за Fox News сподели лидерът на израелския кабинет на министрите, който на 9 март беше на визита в Москва.

Нетаняху обвини Ислямската Република в опит да разположи военната база на крайбрежието на Сирия.

«Иранците се опитват да създадат военно-морска база на крайбрежието на Средиземно море. Представете си Иран, неговите кораби и подводници в Средиземно море. Там е дислоциран Шести флот на САЩ, вие извършвате мореплаване. Искаме ли Иран да има такава база на Средиземно море?», попита риторично премиерът.

Той каза, че е засегнал този въпрос по време на преговорите с руското ръководство.

«Казах на Путин, че това съвсем не е добра идея. Казах, че иранската военно-морска база в Средиземно море не отговаря на ничии интереси, включително на тези на Русия», продължи премиерът.

На въпроса за отговор на Путин, премиерът на Израел отговор, че не е чул «убедителни аргументи».

Нетаняху засегна и въпроса за изпълнението на ядрената сделка с Техеран.

«Бе подписано споразумение. Състоянието на икономиката на Иран се подобрява, сега те имат на разположение стотици милиони долари не само налични, но и чрез инвестиции. Те могат да закупят още оръжие, например от Русия», продължи премиерът на Израел.

Той охарактеризира позитивно двустранните отношения с Русия.

«Ние имаме добри отношения с Русия и с Путин».

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;