Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп активизира борбата срещу изтичането на информацията във всички посоки. Това се вижда от материалите, публикувани в редица американски СМИ, информацията частично е потвърдена от Министерството на правосъдието, от генералния прокурор на САЩ Джеймс Сешънс.

Целта е да се арестува Асанж

 

По време на срещата си с журналисти в щата Тексас главният прокурор заяви, че една от най-важните задачи за Вашингтон е арестът на основателя на WikiLeaks Джулиан Асанж.

На въпроса, счита ли той за приоритет арестуването на Асанд, Сешънс отговори: «Имаме намерение да предприемем допълнителни мерки и вече правим това по отношение всякакво изтичане на информация».

Министърът добави, че ситуацията с публикуваните в СМИ секретни сведения, касаещи американските власти, вече е излязла извън контрол.

«Имаме професионалисти, които работят в сферата на сигурността в САЩ в продължение на много години, те са шокирани от броя на изтеклата информация, част от изтеклата информация е много сериозна», подчерта Сешънс.

«Да, това ни е приоритет. Вече започнахме да предприемаме допълнителни мерки. Веднага, щом създадем доказателствена база, ще настояваме за затвор за  някои хора», заключи той.

 

Подготвя се съдебно дело

 

 

CNN представи някои подробности относно плановете на Министерството на правосъдието по отношение на Асанж. Според данни на американския телевизионен канал, ведомството има намерение по официален ред да предяви обвинения към основателя на Уикилийкс и вече частично е подготвило съответните документи.

Министерството на правосъдието на САЩ води разследване по отношение на «сайта», в рамките на което се разглеждат събитията от последните седем години.

Преди това сътрудниците във ведомството считаха, че е трудно да се повдигнат обвинения срещу Асанж, защото разсекретените документи от Уикилийкс са публикувани и от много водещи СМИ.

Във вестник The Washington Post също се появи статия по тази тема. В нея се отбелязва, че властите на САЩ «в последните седмици са направили чернова версия» с документи с обвинения по адрес на хора, работещи в Уикилийкс, в частност по адрес на Асанж.

Обвиненията ще бъдат: «за кражба на държавна собственост», а също за нарушаване на член от закона за шпионаж. Както отбелязва изданието, съставянето на документацията още не е приключило, за целта трябва да има окончателно одобрение от Министерството на правосъдието на САЩ.

News Front

 

 

Тагове: ; ; ;