Споразумението между ЕС и Турция за регулиране на ситуацията с бежанците е най-голямата политическа грешка на канцлера на Германия Ангела Меркел, която позволи на турските власти да шантажират Европа.

Това заяви лидерът на «Националния фронт» Марин Льо Пен в ефира на телевизия France 2.

 

«Ние въобще нямаме споразумение с Турия — тази госпожа (Меркел) замина там и подписа договор с господин Ердоган, но без да иска мнението на другите, а още повече нашето. Много ми е трудно да се стърпя, защото моментите на унижение, които търпи нашата страна, се множат. Унижението е от страна на госпожа Меркел към всички нас», каза тя по време на последния голям ефир с участието на всички 11 кандидати на първия тур на президентските избори.

Както подчерта Льо Пен, договорът ЕС-Турция в този му вид, в какъвто е сключен, е поставил ЕС в губещо положение по отношение на турските власти.

«Правейки това, госпожа Меркел позволи на господин Ердоган да използва истински шантаж срещу нас, защото той получи милиарди, а сега всяка седмица заплашва да скъса споразумението и да спретне истински миграционен потоп в Европа, ако не му дадат ту едно, ту друго. Когато страната е независима и суверенна, тогава не бива да се съгласяваме на условия, в които ние се превръщаме в жертва на шантаж», отбеляза Льо Пен.

Отговорността за това, счита политикът, лежи върху канцлера на Германия, а също върху отиващия си президент на Франция Франсоа Оланд, който напълно подкрепи позицията на Германия по този въпрос.

«Правейки това, Меркел извърши сериозна политическа грешка, а съгласявайки се с това, господин Оланд извърши още по-сериозна политическа грешка. Именно затова искам ние да си върнем контрола над националните граници — нашите граници, които ние сами да управляваме, защото аз нямам никакво доверие в този разграден двор Шенген», заяви Льо Пен.

News Front

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;