Група френски учени — историци, социолози и политолози — изобличават погрешните оценки (според тях) на лидера на «Непокорена Франция» Жан-Люк Меланшон по отношение управлението на Владимир Путин. Колективната статия е публикувана във вестник Liberation.

(Меланшон е представител на т.нар. ултралеви във Франция, които по същество представляват АВТЕНТИЧНАТА ЛЕВИЦА в страната, за разлика от всички останали фалшификати на лявото, бел.ред.)

«Вече почти цял век френският политически свят се оказват на различно мнение по въпроса за Русия. Ако алтернативата СССР — която или очарова, или не е приета — се струва вече остаряла, то привлекателността на вожда и разобличаването на американския империализъм подхранват снизходително отношение към Владимир Путин, който ръководи страната от 1999 г.

След крайно десните и част от десните, подобни чувства в последните години завоюваха сърцето и на Жан-Люк Меланшон.

Още през март 2015 г. той нарече опозиционера Борис Немцов «политически мошеник», веднага след като той бе застрелян близо до Червения площад.

Разбира се, Меланшон вече отговори на критичните забележки по този повод, опровергавайки «връзките» с Путин, и каза, че признава съществуването на атмосфера на насилие в Москва. Но тези обяснения ни изглеждат недостатъчни.

Позицията, приета от кандидата на «Непокорена Франция» за Русия и Украйна противоречат на това, които ни подсказва личният ни опит, нашите научни работи и многото журналистически разследвания», пишат университетските преподаватели.

«Неговият съветник по международните въпроси геополитикът Джордже Кузманович на 28 март пред асоциацията «Френско-руски диалог» заяви, че в качеството си на президент Меланшон ще подкрепя «сърдечните отношения и партньорство с Путин или с друг президент, когото изберат руснаците».

«Грешките на Меланшон касаят най-напред оценката на опозицията в Русия. Организираната по време на протестните демонстрации през 2011-2012 г. срещу фалшифицирането на изборите и корупцията, опозицията днес обединява «ЛИБЕРАЛНИТЕ» партии (близки по програмите си до европейската социалдемокрация), част от националистическите движения, към които е и блогърът и адвокат Алексей Навалний, а също еколози и правозащитници, както и други малки групи, чийто координатор е Сергей Удалцов, който в момента е в затвора. Макар пред лицето на Путин и Медведев тази коалиция да прилича на «съюз между лебед, рак и щука», както твърдят наблюдателите, безсмислено е групите да се противопоставят една на други», счита експертите.

Съждението на «непокорилия» се кандидат за това, че киевският Майдан е пример за окупация на публичното пространство, е повече от шокиращо.

Според изследователи, това е била революция, напомняща февруарската революция от 1917 г. в Петроград и представляваща разнородна коалиция срещу украинския президент Виктор Янукович.

«Руските СМИ виждат в Майдана резултат от съвместните действия на ЦРУ, НАТО и Европейския съюз, които искали да установят фашистки режим в Украйна. Жан-Люк Меланшон е солидарен с твърденията им и обяви, че е против «пучистката авантюристична власт, намираща се под влиянието на неонацисти».

«Русия наистина извърши агресия в очите на своя съсед — нахлуването и анексията на Крим след недемократичния референдум, след това разгарянето на конфликта в Източна Украйна, Донбас, с помощта на неофициални войски и започването на продължителна малкоинтензивна война с подкрепата на спецслужбите и с изпращането на бронирана техника…»

Статията е подписана от:Лоран Кумел, Франсуа Досе, Марк Eли, Анна Ле Eру, Мари-Eлен Мандрийон, Валери Познер, Амандин Регамей, Белла Остромухова, Анна Колин-Лебедев

Превод само за информация, но без редакционна подкрепа на редица твърдения —  News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;