При ситуацията около присъединяването на Крим с Русия е важно да не се забравя необходимостта да се уважава правото на народите на самоопределение.

Това заяви кандидатът от партията «Републиканци» за поста президент на Франция, бившият премиер Франсоа Фийон в интервю за вестник  Le Figaro.

Той заяви също, че е против вероятното влизане на Турция в Европейския съюз

«Аз съм против влизането на Турция в ЕС. Трябва да се предложи на Турция да се обсъди икономическото сътрудничество и високото ниво на сигурност».

Той отбеляза, че членството на Турция в ЕС може да стане «много опасна бомба със закъснител».

 

Коментирайки последствията от референдума в Турция, кандидатът от партията «Републиканци» отбеляза, че «референдумът рискува да ускори реализирането от страна на президента на Турция Ердоган на империалистически режим».

На референдума в неделя в Турция победиха привържениците на промените в конституцията. Според данните от предварителното преброяване на 99.9 % от бюлетините, за поправките в конституцията на републиката са гласували 51.3 % от гражданите.

На референдума са гласували 86 % от гражданите.

Конституционните промени предполагат въвеждането на президентска форма на управление в Турция.

Постът на премиера се изпразва от съдържание, а президентът получава правото да назначава вицепремиерите, министрите, част от Съдебната колегия и прокурорите.

Фийон заяви също увереността си, че ще участва във втория тур на изборите за президент на Франция.

Фийон отбеляза също, че бившият президент на Франция Никола Саркози го подкрепя напълно.

 

Според данните от допитването, проведено от «Харис интерактив» (Harris Intercative), Фийон и лидерът на движението «Непокорена Франция» Жан-Люк Меланшон ще се окажат на трето място след първия тур на президентските избори, събирайки 19 % от гласовете на избирателите.

Лидер остава Емануел Макрон, който, според прогнозите, ще получи 25 % от гласовете. На второ място е Марин Льо Пен.

 

По данни на Harris Interactive, тя може да разчита на подкрепата на 22 % от избирателите на първия тур.

Допитването е проведено на 18-19 април, участвали са 3 хиляди човека. Изборите във Франция ще се проведат на два тура — на 23 април и на 7 май.

News Front

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;