Нефтените запаси на Либия са необходими за възстановяването на страната, международната общност трябва да ги защити от разхищение.

Това заяви постоянния представител на САЩ към ООН Ники Хейли по време на заседанието на Съвета за сигурност към световната организация.

Според нея, легитимното от гледна точка на ООН правителство в Триполи «не може да функционира, ако не контролира ресурсите» на страната.

«ООН и международните партньори на Либия трябва да помогнат на Правителството на националното единство (ПНЕ) в управлението на ресурсите на страната, за да може правителството да помогне на либийците да се справят с всекидневните си нужди, затова либийската нефтена промишленост трябва да се защити за благото на народа на страната. Когато групировките извозват нефта, те крадат от Либия нейното бъдеще. Това са ресурси, които са нужни за възстановяване на разрушената икономика на Либия», каза Хейли.

 

Тя призова Съвета за сигурност към ООН «да заеме еднозначна позиция против контрабандата на нефт от Либия».

«Международната общност трябва да работи тясно с ПНЕ и Националната нефтена корпорация, която се намира в столицата, за да се прекратят тези незаконни операции», подчерта Хейли.

През септември миналата година Либийската национална армия (ЛНА), която не се подчинява на Триполи, взе под свой контрол всички основни експортни пристанища на «нефтения полумесец» по крайбрежието на залива Сирт, изтласквайки оттам екстремистките групировки.

Преди да се разгори войната в Либия, страната беше 12-ти по значимост еспортьор на нефт в света.

Само за последите три и половина години загубите за страната са в размер на над 100 млрд долара.

Ники Хейли изрази тревогата си за ситуацията в Либия, където фактически действат три ръководни органи на власт — Правителството на националното единство в Триполи, правителството на националното спасение в град Мисурата, а също източният кабинет на министрите на Абдал Абдурахман ат-Тани.

Както заяви Хейли, либийските политици «трябва да се сплотят и да подкрепят единно правителство и единна армия».

«Те трябва да разрешат разногласията си чрез преговори, а не да воюват един с друг. Трябва да направят компромиси», подчерта тя.

На заседанието спецпредставителят на генсека на ООН Мартин Коблер докладва, че разногласията между основните политически сили пречат да се решат най-острите проблеми в страната, в това число в сферата на сигурността и икономиката.

Руският изпълняващ длъжността постоянен представител към ООН Петр Иличев подчерта, че международната общност не трябва да допусне «дезинтеграция» на Либия, той призова външните играчи да престанат да създават в страната конфликти всеки срещу всеки.

News Front

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;