Турският референдум възобнови дискусията за влизането на Турция в Европейския съюз, пише Der Spiegel.

 

Немският министър на външните работи Зигмар Габриел счита, че това все още е възможно, но, ако Ердоган “реализира искането си да върне смъртното наказаkие, това ще бъде край на мечтите за Европа”.

 

Председателят на комитета на Бундестага по външните работи Норберт Рьотген изрази мнение “за отмяна на преговорите с възможност за тяхното възобновяване”.

 

Лидерът на партията СДПГ Томас Оперман нарече референдума “лош резултат, както за Европа, така и за Турция”.

 

“Със своите действия срещу политическите противници след опита за военен преврат Ердоган се прости с одобрението от страна на Европа. Референдумът му дава още по-голяма автократична власт”.

 

“От сега нататък вратата за влизането в Европейския съюз окончателно е затворена, вече няма нужда да се оказва помощ на Турция, за да се приближи тя до европейските стандарти”, заяви зампредседателят на ХДС Юлия Клекнер за изданието Huffington Post.

 

Председателят на СДП Кристиан Линднер също счита, че “страна с подобна конституция ще противоречи на европейските ценности”.

 

Немските “Леви” и “Зелени” настояха да се направят изводи за сътрудничеството с Турция във военната сфера: според тях, Германия трябва да изведе всички немски военнослужещи от турската база Инджирлик и да спре всички доставки на въоръжение за партньора от НАТО, се казва в статията.

News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;