Премиерът на Великобритания Тереза Мей се одобри в предизборния манифест на управляващата Консервативна партия обещанието да се отмени свободното влизане за граждани от страни от Европейския съюз на територията на Обединеното Кралство. Това съобщи вестник Daily Mail (DM), позовавайки се източници от партията.

 

Како се очаква, в предизборния манифест консерваторите ще поемат ангажимента да спрат действието на споразумението за свободното движение на граждани на ЕС, а също ще напуснат единния пазар и юрисдикцията на Европейския съд по правата на човека, отбелязва изданието.

Според информацията на вестника, подкрепяйки такива ангажименти, от които партията в случай на победа не може да се отрече, Мей «блокира препятствията от страна на убедените привърженици за запазване членството на страната в ЕС».

По информация на DM, премиерът също може да се откаже от обещанието си, дадено от нейния предшественик Дейвид Камерън, да се отделят 0.7% от БВП за международна помощ.

«Всички кандидати от Консервативната партия трябва да подкрепят този манифест — той ще предостави още по-силен мандат за Мей при воденето на преговорите с ЕС», заявява източникът за изданието.

 

На 18 април Мей обяви за решението да се проведат в страната на 8 юни предсрочни всеобщи избори.

Причината за това, според нея, са предстоящите преговори по излизането на Великобритания от състава на ЕС, пред чието лице, според Мей, правителството трябва да бъде максимално силно.

В сряда това предложение бе утвърдено от парламента.

News Front

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;