Президентът на САЩ Доналд Тръмп възложи на Съвета за национална сигурност към Белия дом да анализира споразумението за ядрената програма на Иран.

 

Както се съобщава в разпространеното изявление на държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън, анализът трябва да отговори на въпроса, отразява ли споразумението и спрените в тази връзка санкции националните интереси на страната.

“Президентът Тръмп възложи на Съвета за национална сигурност да проведе междуведомствен преглед на Съвместния план за действие, който да оцени, жизнено важно за интересите на националната сигурност на САЩ ли е спирането на свързаните с Иран санкции в съответствие с Договора”, посочи Тилърсън в писмо до спикера на палатата на представителите на конгреса в САЩ Пол Райън.

 

На сайта на Държавния департамент има още един отговор на американски политик, според който главата на ведомството отбелязва, че Техеран изпълнява всички условия от споразумението, но “както и преди е водеща държава – спонсор на тероризъм”.

По-рано президентът на САЩ Тръмп нарече “ужасна сделка” ядреното споразумение с Техеран.

По-късно МВнР на Иран в лицето на Мохамад Джавад Зариф заяви, че американският лидер може да преразгледа иранската ядрена програма.

Тагове: ; ; ; ; ;