* Опортюнизъм – приспособяване към условията на момента; приспособленчество, безпринципност; спогодба за извличане на временни облаги.

 

Бойко Борисов е представител на българската капиталистическа класа.

Корнелия Нинова е подкрепена от българската капиталистическа класа.

 

Каква е връзката между новото ръководство на БСП, капиталистическата политика и опортюнизма?

 

Опортюнизмът на кръга „Нинова“ се изразява в съвременна политическа линия на едрия капитал, която цели разрушаването на процеса на класово осъзнаване на наемните български работници, самонаетите и представителите на микробизнеса.

 

Опортюнизмът се проявява чрез категорична подкрепа за стратегическите цели на капитала в икономиката и политиката, прикрит зад социална фразеология и послания.

 

Опортюнизмът притежава общо „ядро“ със съвременната идеология на едрата капиталистическа класа, а политиката му се представя като случайно сближаване между опортюнистическите и партии на едрия капитал , както и в превръщането на опортюнистическите партии в партии за капиталистическо управление, особено в онези периоди, в които това е изгодно за самия капитализма.

Когато опортюнистическата партия е призвана да управлява от държавни постове общите интереси на класата на едрия капитал, тя е принудена да прибягва към редица политически, идеологически и организационни корекции, заглаждащи нейните опортюнистични черти и послания, които продължават да се използват за дезориентация на народните сили в полза на стремежите на управляващата олигархична капиталистическа класа.

 

Казаното дотук се отнася много категорично и до историята с Коалиция „Нинова“. Самата Нинова е брилянтен пример за опортюнизма в социалистическото движение.

 

Кръгът „Нинова“ поведе открита борба със силите на Левицата, зае антикомунистически позиции, предизвика вътрешнопартиен раздор, заяви категорично своята подкрепа за евроатлантическата политика и избор на българската капиталистическа класа, зае декларативни националистически позиции и се вписа чудесно в линията на социалното партньорство и капиталистическото размиване между лявото и дясното.

 

БСП на Нинова се превърна в защитник на капитализма чрез нетърпящите възражение твърдения на новото ръководство по отношение на НАТО и ЕС, по отношение на прокарване на мажоритарността, дори и частична, в изборите, която е предназначена да обслужи корпоративните интереси и етническия вот.

 

БСП под ръководството на Нинова започна „насилствено“ «съзряване», което задължително преминава през коригиране на идеологията, през коригиране на уставните норми, през отстраняване на неудобните, и, в крайна сметка, до трансформирането й от опортюнистическа в ЛИБЕРАЛНА социалдемократическа правителствена партия, която съхранява редица „социални“ послания с единствената цел да изтръгне от народа неговата подкрепа за продължаване на капиталистическата антинародна политика.

 

Българската капиталистическа класа, към която се числи и кръгът „Нинова“, е безпределно вярна на политически кръгове от САЩ, а единственото й положително отношение към Русия се изчерпва с тихо споделяне на идеята за отпадане на икономическите санкции – т.е. с искането за възобновяване на капиталистическия „алъш-вериш“.

Антинародната политика, управлението на България в полза на интересите на капитала, завладяването на БСП от капиталистически превратаджии, няма как да не доведат до промяна както на самата БСП, така и до промяна в политическата тежест на играчите в лявото обществено пространство.

 

В отговор на избора на Нинова за подкрепа на капитала – ще се появят сили, подкрепящи наемните работници, самонаетите и микробизнеса.

В отговор на избора на Нинова за подкрепа на НАТО и ЕС – ще се появят сили, подкрепящи излизането от НАТО и от ЕС.

В отговор на избора на Нинова за провеждането на държавно-капиталистическа политика – ще се появят сили, подкрепящи провеждането на нов тип социалистическа модерна политика.

В отговор на избора на Нинова да разчита на развитие на бизнес-предприемачеството – ще се появят сили, подкрепящи развитието на народната и на работническата собственост.

 

Едно е ясно, опитът на капиталистическата класа да унищожи отвътре Левицата с имплантирането на „Нинова и Ко.“ е обречен на неуспех.

 

Обединението на прогресивните – комунистическите и социалноориентирани – партии в България ще бъде знак за задаването на мощна антикапиталистическа вълна, която ще разруши всякакви планове за приватизиране на лявото политическо пространство.

 

БСП и Левицата не са „Техноимпекс“ и „Булгартабак“, г-жо Нинова!

Приятна работа в 44-тото Народно събрание!


Движение „Че Гевара“

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;