Над половината от руснаците считат, че тялото на Владимир Ленин трябва да се погребе: 32 % предлагат това да се направи на Кремълската стена, а 26 % — на Волковското гробище в Санкт Петербург.

 

Това съобщи Интерфакс, позовавайки се на “Леваада-Център”.

Около една трета от респондентите, 31 %, са категорични, че тялото на Ленин трябва да остане в мавзолея.

 

Всеки трети, 11 %, се затруднява в отговора, показва допитването, проведено от 31 март до 3 април тази година сред 1600 човека в 137 населени места в 48 региона на Русия.

 

79% от руснаците са против свалянето на паметниците на Ленин, а 14 % са съгласни с това, че те трябва да бъдат свалени.

 

Оценявайки личността на Ленин в историята на страната, 26 % от руснаците са на мнение, че паметта за вожда трябва да се запази, но никой вече няма да тръгне по неговия път.

 

23%  отбелязват, че Ленин е вкарал страната по пътя на прогреса и справедливостта, 21 % — че неговите идеи са били изкривени от последователите му.

 

Всеки пети руснак, 19 %, е сигурен, че Ленин “се е опирал на най-добрите мечти и надежди на хората, за да ги отведе в светлото бъдеще”.

 

15%  считат, че Ленин е вкарал страната на лъжлив път, а това е станало причина за много нещастия и беди, 11 % считат, че той е сгрешил в своите очакваия относно революцията и комунизма.

 

Като цяло процентът на руснаците, които отбелязват положителното дело на Ленин в историята на страната, е нараснал от 40 % през 2006 г. до 56 % в момента.

 

Към противоположното мнение не придържат 22 % от респондентите, те са 36 % през 2006 г.

22 % не могат да дадат оценка.

 

35% от руснаците считат, че след 40-50 години никой, освен историците, няма да си спомня за Ленин.

 

Всеки четвърти руснак, 25%, счита, че в бъдеще за Ленин ща се спомнят като за основателя на съветската държава. Всеки пети, 20 % — като за вожд, за който на първо място на били интересите на трудещите си, всеки седми, 12 %, — като за велик мислител, който правилно е предвидил бъдещето.

 

На 22 април 2017 г. ще се отбележи 147-а годишнина от рождението на Ленин.

Тагове: ; ; ; ; ;