Трябва да се използва немалкото влияние на Русия за регулиране ситуацията на Корейския полуостров, заяви съветникът на премиера на Япония Синдзо Абе, главата на японската Нова партия Дейти Мунео Судзуки  в интервю, публикувано във вестник  «Известия».

«В момента преговорите за ядрената програма на КНДР с участието на двете Кореи, Япония, Китай, Русия и СЩА са спрени. Сигурен съм, че премиерът мисли да използва немалкото влияние на Русия за успокояване на ситуацията на Корейския полуостров. И ядрените разработки на Пхенян, и ракетните експерименти — всичко това противоречи на резолюциите на Съвета за сигурност към ООН, а използването на санкции — това е правилно и естествено. Но считам, че натискът не трябва да остава единствения начин за въздействие», каза Судзуки.

Според него, в момента всяко изостряне на ситуацията на Корейския полуостров ще удари най-напред по Япония и Южна Корея. Съветникът подчерта още, че «положението на Япония е такова, че тя не може да лансира каквато и да е действена инициатива от своя страна».

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;