Американския президент Доналд Тръмп се е разпоредил за провеждането на своеобразна «инвентаризация» на американския ядрен потенциал. Съответният документ е бил получен от министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис, който на свой ред е разпоредил започването на оценяване на ядрените сили на САЩ. Важно е да се отбележи, че последния път когато е правена такава оценка е през 2010 година.

 

 

 

 

Снимка: https://www.facebook.com/DonaldTrump

 

Заявлението на говорителят на прес-службата на Пентагона Дан Уайт цитирано от Reuters .

 

 

» Това ще приключи до края на годината, след което окончателния отчет ще бъде представен на президента по личното му искане и разпореждане.»

Началникът на Пентагона заяви, че оценката на състоянието на ядрените сили на САЩ, се прави във връзка с необходимостта за разбиране » доколко САЩ са защитени от външни заплахи», като една от тези заплахи е посочена КНДР, с допълнението, че едва ли не Пхенян » ще проведе поредните си ядрени изпитания».
Припомняме, че неотдавна американски и южнокорейски източници заявиха, че изпитанията ще се състоят на полигона Пунги Ри, като даже посочиха конкретна дата- 15 април. Сега се съобщава за друга дата-25 април.
Севернокорейските дипломати заявиха, че провеждането на ядрени изпитания на КНДР- си е вътрешна работа на КНДР и страната ще защитава суверенитета си с всички достъпни средства, провеждайки изпитания тогава когато сметне за необходимо.
А САЩ не са свикнали да чуват подобни фрази, което обяснява и спешното организиране на инвентаризацията на ядрения потенциал на САЩ.
Още повече че лидерът на КНДР  Ким Чен Ун остро разкритикува ракетния удар на САЩ по Сирия и изрази подкрепата си към Башар Асад и към сирийския народ в борбата му с глобалната терористична заплаха. Националната телевизия на КНДР съобщи, че под глобална терористична заплаха КимЧен Ун разбира и дейността на САЩ в различни региони.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;