«Всичките съставни части на севернокорейската ядрена криза са упорити опити но Ким Чен Ун да създаде арсенал, пропаганда и дезинформация, обкръжаващи неговите успехи, намеците за тайна война на САЩ, опитващи се да подронят неговите усилия, за да не се стигне до открита конфронтация — това можеше да се види нагледно по време на изминалите почивни дни», пише The New York Times.

Според Робънт Литвак, в момента се разиграва «кубинската ракетна криза в забавени темпове».

«Но забавеният темп се ускорява, както изглежда, — отбелязват журналистите Дейвид Сенджър и Уилям Брод:

«Президентът Тръмп и неговите помощници дадоха ясно да се разбере, че САЩ повече нямат намерение да се примирят с прогреса, който доведе Ким толкова близко до неговите цели».

«Макар всички исторически аналогии да са неизбежно неточни — президентът Джон Кенеди си имаше работа със СССР и Фидел Кастро в продължение на опасните 13 дена от 1962 г., а корените на корейската криза да се коренят четвърт век назад — паралелът е очевиден. Когато националните амбиции, личното самочувствие и смъртоносното оръжие се смесят, възможностите за погрешни сметки са многобройни», твърдят журналистите.

Те припомнят за неотдавнашните преговори между Тръмп и китайския лидер Си Цзинпин, по време на които се е обсъждала възможността Китай «да повлияе» върху Ким Чен Ун.

Фактът, че Ким не заповяда да се проведат ядрени изпитания по време на празненствата по време на тези почивни дни по повод рождението на дядо му, основателя на страната и нейната ядрена програма Ким Ир Сен, вероятно доказват, че Си Цзинпин го е заставил да натисне спирачката, твърдят журналистите.

Независимо от всички разговори за междуконтинентални балистични ракети, способни да долетят до САЩ, една от «звездите» по време на военния парад в Пхенян беше ракетата с по-малък радиус на действие  KN-15.

Това е ракета, която може да бъде изстреляна само за няколко минути.

«Това означава, че те са значително по-малко уязвим за превантивен удар от американските ракети, изстреляни от базата в Япония или от кораба от ударната групировка на самолетоносача, които Тръмп разположи около корейските брегове», поясняват авторите.

«Но в останалия триумфален ден Ким бе помрачен от неуспешното изпитание на ракета. По-рано Северна Корея достатъчно успешно изстрелваше ракети и те се продаваха по целия свят. По-късно при изстрелванията започнаха да стават грешки, което позволи да се правят предположения за тайно влияние на Вашингтон», се казва в статията.

«Не по-малка тревога сред чиновниците и частните аналитици във Вашингтон предизвиква устойчивият прогрес на Северна Корея, постигнат в продължение на десетилетия, в разработката на ядрени бойни глави, които са достатъчно малки, за да се снабдят с тях ракети с голяма далечина на действие», пише изданието.

News Front