Ердоган е на вълната от опияняващата победа на референдума в Турция, получава поздравления и вече опитва първите сладости от султанството. А протестите след референдума, скоро ще бъдат потушени за да не му развалят «рахата». И първите разговори на Ердоган след референдума, вече показват нескритото му желание да го смятат за световен фактор.

 

 

Ердоган, Тръмп и Русия

 

 

Ако някой си мисли, че  уверенията на турския президент, че много държи на добрите отношения с Русия, имат някакво значение, то е само едно- имал е интерес така да каже.

 

 

 

 

Ердоган не се притеснява да тиражира лъжи по отношение на Русия, която нарича съюзник. Тук говорим за химическата атака в Идлиб, за която Запада обвинява без каквито й да било доказателства официален Дамаск и лично сирийския президент Башар Асад.

 

И докато Ердоган дълго време демонстрираше съюзническо уважение към Русия, днес когато получава поздравленията на терористи и лично от американския президент Доналд Тръмп за победата на референдума в Турция, която ще му донесе още повече власт, президентът на Турция вече си позволява да обсъжда нуждата от наказване на Асад в разговор с американската страна.

 

За този задушевен турско-американски разговор съобщава прес-службата на Белия дом.

 

По съобщения от Белия дом, докато Тръмп благодарил на Ердоган за подкрепата, лидерите на САЩ и Турция успели да обсъдят нуждата от привличането на сирийския лидер Башар Асад към отговорност за химическата атака. Само, че тази песен е американска- предлогът за извършването на ракетната атака на САЩ над Сирия, беше именно обвинения към официален Дамаск( без каквито и да било доказателства) за химическа атака. Сега Ердоган в разговора си с Тръмп официално подкрепя наложената версия на САЩ, за да може да покаже, че ще използва предлога на американците, защото отдавна е срещу Асад. Просто от това, че Русия се бори рамо до рамо със Сирия срещу тероризма и Ердоган и САЩ малко се стесняваха, че няма как да атакуват Асад, а прекрасно знаем, че и Турция и САЩ имат интерес, амбиции и желание да премахнат Асад. Сега Ердоган и Тръмп обединяват усилия. Нека си закдадем въпроса: с каква цел?

Българска редакция News Front.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;