Само за седмица президентът, който не обича да бъде предсказуем, направи пирует в изявленията си, че сирийският диктатор-убиец може да остане на власт преди ракетния удар по неговата авиобаза в отговор на «употребата на химическо оръжие» и относно вероятното започване на нов въоръжен конфликт на САЩ, пишат световните медии.

«Както изглежда, подобни заплахи са напълно приемливи за руския президент Путин», коментира Der Spiegel.

«Световният жандарм» се върна в образа на президента Тръмп, който казваше, че «Америка е над всичко», пише журналистът Виторио Дзукони във вестник La Repubblica.

«На дневен ред сега е въпросът: как ще отговори Путин на изстрелването на 59-те крилати управляеми ракети по сирийската авиобаза, откъдето, според Тръмп, е била извършена химическата атака? Този залп е насочен срещу Путин най-напред и неговия главен васал в Близкия Изток — Башар Асад — се казва в статията. — Ще бъде ли приемливо за Москва, която продължава да отрича, че Асад е отговорен за употребата на химическо оръжие, да не реагира на това, че американците удариха плесник на сирийския й васал?»

Москва и нейните военни в Сирия бяха предупредени от САЩ за атаката, «за да се избегнат недоразумения и веднага да стане ясно, че ракетите нямат за цел руските обекти или руските военнослужещи», но «политическата цел стана определено той, лорд-протекторът, без когото вероятно властта на Асад отдавна би паднала под общия натиск на различи въстаници и бойци от ИДИЛ», пише авторът.

Ако тази стъпка, която бе по-скоро театрална, отколкото разрушителна във военен план, и насочена главно, за да се докаже на американците, че Тръмп е човек на действието, а не нерешителен боец от рода на Обама, бъде разбрана от Путин правилно, а именно като демонстрация на сила от страна на американския президент в отчаяното му търсене на неочакван поврат за вдигане на престижа му, то реакцията на Москва ще се ограничи само с риторика», твърди авторът.

Дзукони изразява надеждата, че подобни действия на Тръмп няма бъдат приложени спрямо Северна Корея, която се намира под защитата на президента на Китай, който пред ден вечеря с Тръмп и бе информиран за атаката над Сирия.

«Сега думата има Путин», резюмира авторът.

News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;