Външният министър на Великобритания Борис Джонсън предложи на Русия да се присъедини към западната коалиция за борба с терористичната организация «Ислямска държава». Това се казва в статията му, публикувана в събота във вестник Daily Telegraph.

Според министъра на външните работи, Москва би могла «да се присъедини към коалицията, обединяваща над 60 страни, за борбата срещу ИДИЛ и да запази своите стратегически интереси в Сирия с перспектива към по-плодотворни отношения с президента на САЩ Доналд Тръмп».
Джонсън твърди, че «с времето Западът ще може да възстанови страната».

Според версията на Джонсън, няма съмнения в това, че в атаката с употреба на оръжие за масово поразяване в провинция Идлиб са участвали два самолета, които «са излетели от авиобазата, в която се е съхранявало химическо оръжие».

 

«Британските учени са проучили образците, иззети от телата и дрехите на жертвите на нападението. Пробите са потвърдили наличието на зарин или приличащо на него химическо вещество», твърди той.

 

Както счита Джонсън, Русия трябва да съдейства за «реалното прекратяване на огъня, за да се сложи край на използването на химическо оръжие, за да се постигне политическо регулиране, което ще освободи сирийците» от властта на президента Башар Асад.

 

«Руснаците го спасиха. Те могат да помогнат да се постигне неговото напускане от властта чрез контролиран преходен процес, който ще запази ключовите институции на държавата и ще донесе на страната стабилно плуралистично бъдеще», твърди Джонсън.

 

През нощта на 7 април САЩ по заповед на президента Доналд Тръмп нанесоха удар по военното летище в провинция Хомс, в което, според мнението на Вашингтон, са излетели самолетите за бомбардировката над град Хан-Шейгун, провинция Идлиб.

 

По-късно Министерството на отбраната на Русия съобщи, че през деня на 4 април ударът по източните покрайнини на Хан-Шейхун е нанесла сирийската авиация.

 

Според руските данни, в резултат е бил унищожен цех, в който терористите са произвеждали боеприпаси с отровни вещества, които са се доставяли в Ирак, а също са се използвали в Алепо.

News Front

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;