Американското разузнаване е прихванало разговори, в които представители на ВС на Сирия и експерти в областта на химическото оръжие са обсъждали подготовката за атака с употребата на газ зарин в сирийската провинция Идлиб. Това твърди CNN, позовавайки се на неназовани източници от властовите структури на САЩ.

 

Според телевизията, прихванатите данни са част от огромен масив от разузнавателна информация, която се събира от САЩ в такива страни като Сирия и Ирак. CNN не разкрива детайли от прихванатите разговори.

Както съобщили за телевизията американски официални лица, сред тях «няма съмнения» в това, че отговорност за употребата на химическо оръжие носят контролираните от президента на Сирия Башар Асад сили.

 

Към настоящия момент САЩ не са открили сред прихванатите от тях данни такава информация, която пряко да доказва, че представители на руските ВС са влизали в каквато и да било комуникация по повод атаката в Сирия, отбелязва CNN.

 

Източникът на телевизията във връзка с това предполага, че «руснаците са значително по-внимателни в своите комуникации, за да избегнат прихващане».

 

На 4 април агенция Ройтерс, позовавайки се на базирания в Лондон «Сирийски център за мониторинг за спазване правата на човека» (The Syrian Observatory for Human Rights) съобщи, че в град Хан Шейхун в провинция Идлиб след авиоудар на сирийски или руски самолети са загинали десетки мирни жители от отравяне с «токсичен газ».

 

Руските и сирийските военни отхвърлиха своята съпричастност към случилото се.

 

На 7 април САЩ по заповед на президента Доналд Тръмп нанесоха ракетен удар по военното летище в сирийската провинция Хомс, от което, според Вашингтон, са излитали самолети за нанасяне на удар по Хан Шейхун.

News Front

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;