Националното управление по ядрената безопасност към министерството на енергетиката на САЩ и американските ВВС проведоха изпитание на модификацията на атомната бомба В 61. Това съобщиха от базата на ВВС в САЩ Кертленд в щата Ню Мексико.

 

Без ядрена бойна част

 

Както уточни пресслужбата на военния обект, на 15 март е било извършено изпитание на бойния заряд на В61-12 без ядрена бойна част, бомбата е била хвърлена на полигона Нелис, щата Невада, от изтребител-бомбардировач F-16. Тестът е бил проведен в рамките на програмата за продължаване работата на В61 чрез модернизирането на ядрените и неядрените компоненти при едновременно повишаване на надеждността и системите за сигурност на бомбата.

 

Както пояснява командването на базата, това е било «първото изпитание на В61-12 с използването на F-16».

 

«Бомбата В61-12 обезпечава бойната способност на въздушния компонент на стратегическата ядрена триада на САЩ, а също бъдещето за бомбардировачите и авиацията с двойно предназначение, подкрепящи операциите на НАТО», — подчерта в тази връзка представителят на Центъра за ядрени въоръжения към ВВС на САЩ Пол Уог.

 

Според него, В61-12 се създава така, че да подхожда към устройствата на самолетите  B-2A, B-21, F-15E, F-16C/D, F-16 MLU, F-35 и PA-200.

 Цел и цена на модификацията
Бомбата В61 съществува под формата на модификациите B61-3, -4, -7, -10 и -11.
Първите четири от тях трябва да се заменят от В61-12.
Тя ще се отличава от предшествениците си с липсата на парашут и наличието на нова опашна част с инерциална система за целеполагане, увеличаваща точността на бомбата.
Ориентировъчната цена на програмата за модернизация на американските атомни бомби В61 е  $9,6 млрд.
Базисната стойност на модификацията на В61-12 е равна на  $7,605 млрд, нейната обща цена е  $8,253 млрд.
Тази цена не включва  $1,3 млрд, които, както се очаква, Пентагонът ще трябва да плати за новата опашна част за модернизираните бомби.
Дирекцията на Центъра за ядрени въоръжения към ВВС се намира в базата Кертленд, там работят около 200 сътрудници.
Те осъществяват управлението и координацията с различните отдели на центъра във Флорида, Тексас, Джорджия, Оклахома, Охайо и в немския Рамщайн.
Общият брой на персонала на Центъра е около 1.9 хиляди човека в 17 различни места на дислокация.
През 2015 г. САЩ проведоха три изпитания на В61-12. Заключителният четвърти тест бе проведен на 20 октомври 2016 г. на полигона Тонопа в щата Невада с използването на изтребителя-бомбардировач F-15Е.
Според информация от Националното управление на ядрената безопасност, системите на хвърлената от самолета бомба са демонстрирали работа «в условията на управляем полет, близък до реалността».
Производството на бомбите В61-12 ще започне през 2020 г.
Русия нееднократно е посочвала, че тези намерения на САЩ носят откровено провокативен характер и са в пълен разрез с техните изявления за стремеж към пълно ядрено разоръжаване.
News Front

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;