Предполагаемият терористичен акт срещу руската дипломатическа мисия в Берлин е бил предотвратен «в последните секунди», пише Bild am Sonntag, но без да посочва източника на информацията.

Сотрудники полиции в Берлине. Архивное фото

На този етап няма коментари от руските и немските власти.

 

По данни на немското издание, заподозреният — гражданин на Мароко, когото Bild нарича Мохамед Х. — е обсъждал планираната атака в социалните мрежи. В интернет той е общувал под няколко псевдонима.

 

Мароканецът е планирал миналата събота да се скрие сред участниците в протеста пред посолството и да извърши атаката, пише изданието. В петък немските служби са съобщили за планирания терористичен акт на федералното ведомство на криминалната полиция на страната, на отделенията на полицията в Санксония и Берлин, както и на МВнР.

 

През нощта в събота няколко часа преди протеста спецчастите са задържали заподозрения в лагера за бежанци в саксонската община Борсдорф недалеко от Лайпциг. По данни на немското издание, в момента полицията проверява неговия мобилен телефон и се надява да открие доказателства за престъпните му планове.

Полиция Осло, Норвегия. Архивное фото

По-рано пресаташето към посолството на Русия Денис Микерин съобщи, че посолството на Русия в Берлин внимателно следи делото срещу 24-годишния мароканец, който е заподозрян в подготовката на терористичен акт срещу руската дипломатическа мисия.

 

Представителят на прокуратурата на Дрезден Стив Шулце-Райнхолд потвърди, че задържаният мароканец се подозира в подготовката на терористичен акт срещу руското посолство в Берлин. Според Райнхолд, мъжът е задържан през почивните дни в Лайпциг.

 

Конкретното си подозрение правоохранителите са формулирали като «подготовка за тежко насилническо престъпление, насочено срещу държава».

 

Понастоящем, както отбелязва Райнхолд,  с делото на задържания се занимава прокуратурата, други подробности, а също детайли от планираното престъпление, в което е заподозрян мароканецът, не се съобщават, поради тайната на следствието.

News Front

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;