В близко време КНДР може да предизвика поредното, шесто по ред ядрено изпитание. Това съобщи The New York Times.

 

По данни на изданието, това посочват спътниковите снимки, проучени от американските експерти. Както посочва изданието, специалистите са фиксирали «широк спектър от активност в района на планината Мантапсан» в повинция Хамгьон-Пекто, където, както считат САЩ, Пхенян провежда своите подземни ядрени изпитания.

 

Аналитиците считат, че КНДР може да извърши вероятен ядрен тест по повод 105-та годишнина от рождението на първия лидер на страната Ким Ир Сен (1912-1994), празниците ще се отбележат на 15 април. Във връзка с това изданието напомня, че Пхенян често отбелязва забележителни дати с демонстрация на собствената си военна мощ.

 

Както съобщава телевизия  KBS, КНДР е завършила подготовката за провеждането на поредното изпитание.

 

«На спътниковите снимки от полигона в Пунгьо се вижда, че около входа към северния тунел продължава да се работи. Вижда се повишена активност в района на командния пункт и административните сгради», отбелязва телевизията.

 

Според данни от телевизията, за последните десет дена са се забавили темповете на работата в тунела. В тази връзка специалистите са стигнали до извода, че страната ще бъде готова за провеждането на подземния атомен взрив.

 

«Тестът може да се проведе във всеки момент след натоварването на ядреното устройство и телеметричната апаратура», се подчертава в репортажа.

 

По-рано южнокорейското разузнаване съобщи, че КНДР може да проведе изпитания на нов тип ядрено устройство в близко време.

 

Понастоящем към Корейския полуостров се движи ударна група на ВМС на САЩ начело с атомния самолетоносач Carl Vinson.

 

В групата влизат също ракетен крайцер и два ракетни есминци. По данни на японските СМИ, още два бойни кораба на САЩ са изпратени за засилване на това съединение от военно-морската база в Сан Диего, Калифорния.

 

В Южна Корея се опасяват, че новите провокации на Пхенян могат да предизвикат САЩ да нанесе по КНДР военен удар, което ще доведе до пълномащабна война в региона.

 

Пхенян до момента е провел пет подземни атомни изпитания: по един тест през 2006, 2009, 2013 години и два — през 2016 година.

News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;