САЩ са уведомили Япония за това, че ще нанесат военен удар по КНДР, ако Китай не застави Пхенян да ограничи ракетно-ядрената си програма.

Както съобщава агенция Kyodo, представителят на Държавния департамент е изразил позицията си пред японското правителство в началото на април.

Агенцията цитира думите на информиран източник, който споделил, че има само два варианта — или Пекин засилва натиска си, или САЩ нанасят удар.

САЩ в последно време нееднократно заявяват, че не изключват нито един от вариантите при определяне на позицията си към КНДР. Както твърдят във Вашингтон, Сеул и Токио, Пхенян в последно време е напреднал сериозно по отношение на военните си програми, приближава се към създаването на междуконтинентална балистична ракета, способна да порази американска територия.

 

Понастоящем към Корейския полуостров се движи ударна група от ВМС на СЩА начело с атомния самолетоносач  Carl Vinson.

В нея влизат също ракетен крайцер и два ракетни есминца. По данни на агенция Киодо, още два бойни кораба на САЩ са насочени към засилване на това съединение, те са тръгнали от военно-морската база в Сан Диего, Калифорния.

News Front

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;