«Навярно за президента Тръмп бе относително очевидно решението да избере мишената и да нанесе удар с крилатите ракети, за да накаже сирийския режим за употребата на химическо оръжие, пише журналистът от The Washington Post. — Но главният проблем е това: какво ще се случи по-нататък».

Днес в Сирия руските войски са разположени заедно със сирийските сили, всеки удар по която и да е сирийска цел може да провокира загуби и сред руските военнослужещи, отбелязва кореспондентът.

Генералът в оставка Джон Алън счита, че през 2013 г. ударите на американските войски са могли да окажат «решаващо» въздействие на войната в Сирия, но «сега е значително по-трудно».

«САЩ трябва да се попитат: достатъчно горещ ли е нашият праведен гняв, за да сме готови да действаме, дори ако има и малка вeроятност да загинат  руснаци?».

Журналистът разсъждава:

«Ако американските самолети бъдат свалени или принудително открият ответен огън по сирийските и руските радари, ще възникне риск от въвличането на Америка в най-грамадната хаотична гражданска война в Сирия. Такъв поврат на събитията не само ще повиши опасността за живота на американците, но и значително ще усложни войната в Сирия с «Ислямска държава».

«Тръмп би могъл да занижи част от рисковете, уверявайки Русия, че Америка е нанесла ударите само, за да накаже Асад за употребата на химическо оръжие, а не за да промени баланса в гражданската война като цяло», пише изданието.

Според някои аналитици, ударите ще заздравят позицията на САЩ по време на преговорите с Русия относно компромиса, който ще сложи край на гражданската война.

News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;