Русия може да обърне гръб на Асад — Иран не. Какво още може да направи Западът след като изпусна добрия си шанс? — пита Силке Темпел, главен редактор на германското списание за външна политика «Международна политика», чиято статия е публикувана в Tagesspiegel.

След заповедта за ракетен удар по авиобазата в Сирия перспективата за «мирно решение на сирийския конфликт с участието на Асад» се разтвориха във въздуха, се казва в статията.

«В качеството си на страничен ефект американските ракети «Томахоук» се превърнаха в своеобразно съобщение към Обама: погледни, това е президент, който действа!»

Най-главното, според журналиста, е следното: какви други средства има по отношение на военния удар.

«Те са чудовищно малко, — констатира тя, — особено с отчитане мащабите на хуманитарната катастрофа».

«След химическата атака през 2013 г. Москва беше само неутрален наблюдател. Сега Путин, еднозначно заставайки на страната на Асад, застъпва версията, че неотдавнашната химическа атака е била не нещо друго, а авиоудар на сирийските ВВС по «хранилището на терористите», в което е имало токсични вещества.

«САЩ и Европа изпуснаха шанса активно да съдействат за приключването на войната в Сирия. Сега правилата там се поставят от руските ВКС и иранските войски заедно със съюзните им военизирани отряди — те планират да имат правото на решаващ глас при установяване на следвоенния ред. 

Москва вероятно ще преосмисли позицията си към Асад — Иран няма да направи това при никакви обстоятелства», пише авторът на статията.

Според нея, би било илюзия да се счита, че войната в Сирия може да завърши, постигайки сам единството на позициите на Москва и Вашингтон.

«Твърде много са тези, които са вмъкнати в тази катастрофа — всеки от участниците може да саботира мирното регулиране».

News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;