САЩ изпращат изтребители пето поколение -35A Lightning II в Европа на 15-16 април.

Това съобщи Министерството на отбраната на САЩ.

«В предстоящите почивни дни ВВС на САЩ ще разположат неголяма група самолети F-35A Lightning II в Европа в рамките на планираната тренировъчна мисия. В продължение на няколко седмици изтребителите ще бъдат задействани в учения заедно с други авиации от САЩ и НАТО, намиращи се в Европа, в рамките на Инициативата за обезпечаване на европейската сигурност», се казва в прессъобщението на военното ведомство.

 

В него се съобщава, че «развитието на учебните задачи може да се превърне във важна част от програмата на F-35, която ще позволи на ВВС да продължат да демонстрират оперативните възможности на самолетите от пето поколение».

«Това ще помогне да се уточнят изискванията, които ще са налице при разполагането на F-35А в Европа, което на свой ред е планирано за началото на 2020-те години», се отбелязва в документа.

 

«След като самолетите бъдат прехвърлени в Европа, американските ВВС в Европа и Европейското командване на ВС на САЩ ще предоставят допълнителна информация за отработване на учебните задачи с F-35А», заключава ведомството.

 

F-35 е многоцелева бойна машина, проектирана с използването на технологията «стелт» и способна да носи ядрени бойни заряди.

Заедно със САЩ в проекта по създаването й участват осем страни — Австралия, Валикобритания Дания, Италия, Канада, Холандия, Норвегия и Турция.

Предполага се, че Израел и Япония също ще придобият самолета.

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;