NI: «Руският «баща на всички бомби» e 4 пъти по-мощен от американската «майка»

Дата на публикуване: 15 04 2017, 06:14


Макар много да наричат  GBU-43/B «майка на всички бомби», тя беше хвърлена от ВВС на САЩ в Афганистан, най-голяма неядрена бомба в света, това съвсем не е така, отбелязва The National Interest.
Русия има своя отговор — авиационната вакуумна бомба, която, независимо от по-малкия си размер, е четири пъти по-мощна от американската, за което и получи името «бащата на всички бомби».
NI: русский «папа» поменьше, но посильнее американской «мамы» будет

Пентагонът не разгласи детайли за адиоудара си в Афганиста. Изданието отбелязва, че използването на такава бомба предполага, че територията е била много голяма.

 

Бомбата  GBU-43/B тежи 10.3 тона, от които 8.5 тона са взривно вещество. Устройството е снабдено със системи за инерциална и спътникова навигация.

 

Когато «майката на всички бомби» е била разработена, тя е била най-мощната неядрена бомба в историята, но днес вече има много оръжия, които я превъзхождат, отбелязва изданието.

 

GBU-43/B не е оръжие с проникващо действие, затова често се използва в ограничени пространства като пещери.

 

«С други думи, това е идеално оръжие, което може да се използва при голямо струпване на бойци в Афганистан», коментира изданието.

 

И макар много СМИ упорито да наричат  GBU-43/B най-голямата неядрена бомба, това съвсем не е така.

 

Американската армия има на въоръжение противобункерна авиационна бомба  GBU-57A/B —тя е по-тежка от «майката», но взривното й вещество е по-малко.

В същото време в тази сфера Русия също има с какво да се похвали.

 

Независимо от това, че нейната авиационна вакуумна бомба с повишена мощност отстъпва по размери на «майката», тя е значително по-мощна, затова и е получила прозвището «баща на всички бомби».

 

Мощността на взрива на руската бомба е 44 тона тортилов еквивалент, което е четири пъти по-мощно, отколкото при американската «майка». Съответно радиусът на поразяване е два пъти по-голям.

 

Нито «бащата», нито «майката на всички бомби» не могат да се сравняват с ядреното оръжие — дори с най-примитивното като атомната бомба, която през 1945 г. бе хвърлена от ВВС на САЩ над японския град Хирошима, завършва изданието.

News Front

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;

Добавить комментарий