«Вземайки решение да нанесе въздушни удари по Сирия, Доналд Тръмп явно възобнови политиката на вмешателство в делата на други държави, което той осъждаше по време на предизборната си компания. Американският президент отново попадна в глупавите странности на Запада, който претендира да налага ценностите си над целия свят», пише Матьо Слама, политически аналитик и консултант, автор на книгата «Война на световете», в която се говори за кръстоносния поход на Путин срещу Запада.

«За първи път след встъпването си в длъжност Тръмп наруши своите предизборни обещания. Последвалите един след друг провали при «забраната за мюсюлманите» и в реформата Obamacare в областта на здравеопазването и защитата на пациентите са резултат от дейността на съдиите и Конгреса, а не някаква измяна към неговите избиратели.

Докато внезапната атака, насочена към сирийските военни бази, е резултат от неговата собствена воля», се казва в статията.

По време на президентската си кампания Тръмп се придържаше към друга линия, пише в статията.

«Всичко започна от опасната идея, според която ние можем да наложим либерална демокрация на страни, които нямат нито опит, нито интерес да бъдат либерални демокрации», твърдеше Тръмп.

Агресивните войни, стремежът да се натрапи със сила американската ценностна система (либералната демокрация), войнстващият универсализъм на неоконсерваторите: Тръмп обеща да приключи с тази не само опасна, но и дълбоко спорна философия, както от морална, така и от философска гледна точка.

В политически план Тръмп събуди надеждата за вероятно сближаване с Русия и за раждането на действително многополярен свят», твърди авторът.

«Тези надежди рухнаха за няколко дни. Може да се счита с известна доза сдържаност, че ние ставаме свидетели на връщането на ключовото понятие либералната и неоконсервативна мисъл за «справедливата война», счита Слама.

«Според знаменития немски юрист Карл Шмит, християнското понятие «справедлива война», силно се различава от съвременното значение на думата.

«В съвременното и дискриминационно разбиране за войната различието между справедливостта и несправедливостта на войната служи, за да не се признава повече врагът за неприятел, имащ правото да води войни, достойни за уважение, а той да се счита само за субект на престъпление».

«Трябваше да се появи Владимир Путин, за да припомни на Тръмп главната истина: Сирия е суверенна държава. От тази гледна точка е невъзможно да се намери политическо решение, благоприятно за сирийския народ, ако считаме неговия настоящ президент, какъвто и да е той, за престъпник, който трябва да се ликвидира, в конфликта, в който всички воюващи страни имат ръце, оплискани с кръв.

Трябва да се добави, че страните от Запада не бива да решават какъв политически режим подхожда на сирийския народ. Само народът на Сирия трябва да взема решенията за своята собствена съдба.  ООН трябва се намеси и да създаде условия за политическото решение на този конфликт», пише Слама.

News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;